Wednesday 20 July 2011

Es Cendol Atau Dawet Ayu

Bahan:

100 gr tepung beras/sagu tani
500 ml air/santan
1 sdm air kapur sirih
1 sdm pasta pandan
2 ltr air matang
1 bongkah es batu
echa: simple syrup

Cara membuat:
- aduk semua bahan jadi satu, masak diatas api sedang hingga menjadi bubur kental.
- Taruh air dan es batu dalam baskom. Letakkan saringan cendol diatasnya.
- Tuang bubur hijau kedalam saringan, biarkan berjatuhan kedalam air es menjadi cendol
- echa: saring cendol. masukkan ke dalam wadah. tambahkan simple syrup. tambah sedikit air matang. beri es keprok yang banyak.
- sajikan cendol dengan santan dan kuah gula jawa.


Kuah gula jawa
Bahan:
250 gr gula jawa
50 gr gula pasir
250 ml air
1 lbr daun pandan


Cara Membuat:
Masak semua bahan hingga mendidih dan gula larut, saring.

No comments:

Post a Comment